Maatregels Coronavirus »

Nooit meer onkruid dankzij kiezels met lijm

Terug naar het nieuwsoverzicht

Kerkhof krijgt moderne ecologische wandelpaden

De gemeente Wichelen heeft nieuwe, ecologische wandelpaden aangelegd op de kerkhoven van Wichelen en Serskamp. Green Road, een lokaal bedrijf uit de Brugstraat, ontwikkelde een methode waarbij ze een natuurlijke lijm mixt met gebroken natuursteen. “Deze half-verharding laat water door, maar onkruid kan er niet doorheen groeien. Het is duurzaam en onderhoudsvrij”, weet zaakvoerder Hans De Keyser.

Sinds het verbod op het gebruik van pesticiden bij onkruidverdelging moeten de gemeentes op zoek naar alternatieven. Onkruid wegborstelen of kapot branden lukt nog aardig op de openbare weg. Maar op kerkhoven tierde het onkruid weelderig.

Het kerkhof van Serskamp zal er voortaan onkruidvrij én ecologisch verantwoord bijliggen.

Zwak punt

“In 2015 zijn we begonnen met het inzaaien van de kerkhoven met gras, maar de paden bleven een zwak punt. De grindbaantjes stonden vaak vol onkruid”, aldus burgemeester Kenneth Taylor. Het Wichelse bedrijf Green Road, specialist in landbouwwegen, biedt nu een oplossing. Het bedrijf ontwikkelde namelijk in zijn labo een nieuwe verharding.

”We mengden natuurlijke en gebroken hardsteen met een natuurlijk bindmiddel dat door ons werd samengesteld. Dat gedraagt zich als een spons en neemt water op, waardoor het een soort lijm wordt dat de steen samenhoudt. Het voordeel van deze paden is dat ze water doorlaten en ze er bij regen steeds droog en zonder plassen bijliggen. Bovendien verstenen ze ook niet na enkele zonnige weken. Wanneer er weer regen valt, wordt het materiaal opnieuw flexibel zonder dat het aan de schoenen gaat kleven. En het onkruid kan er ook niet doorheen groeien”, legt Hans De Keyser van Green Road uit.

De paden blijven zo vrij van onkruid en zijn bovendien een pak onderhoudsvriendelijker dan pakweg grind of gravel. De aanleg kost zo’n 15 tot 25 euro per vierkante meter. “Dat is uiteraard wel wat duurder dan grind, maar je verdient de investering na enkele jaren terug, aangezien er geen onderhoud of verlies aan materiaal meer plaatsvindt”, aldus De Keyser. Het bedrijf heeft ondertussen al interesse voor de aanleg van dergelijke kerkhofpaden in een twintigtal gemeentes in Vlaanderen.

Tijdens de voorstelling had burgemeester Kenneth Taylor zijn Groen- en Technische Dienst meegebracht. “Ik wil hen in de positieve zin in de kijker zetten na de storm van protest afgelopen juni. Toen had een (misnoegde ex-) werknemer oude aarde van het kerkhof op een wandelpad uitgestort, waarbij resten van beenderen naar boven kwamen. Onze mannen hebben heel wat kritiek moeten slikken toen”, aldus de burgemeester. “Zij troffen uiteraard geen schuld aan wat gebeurd is. Ze hebben hier uitstekend werk geleverd met de heraanleg van onze kerkhoven. Het dossier tegen de oud-werknemer laten we over aan het gerecht”, besluit Kenneth.

Binnenkort wordt ook het kerkhof van Schellebelle omgevormd tot een groenpark met verharde paden en zonder onkruid.

Hans De Keyser, zaakvoerder van Green Road. 

Bron: HLN (Didier Verbaere)
https://www.hln.be/regio/wichelen/nooit-meer-onkruid-dankzij-kiezels-met-lijm~ac30808b/

error: Content is protected !!
Geverifieerd door MonsterInsights